Konut balonu yerel düzeyde!

Gayrimenkul sektörünü değerlendiren Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan’a göre genel anlamda bir fiyat balonu yok ama semt semt balonlar oluşmuş durumda. İşte Aydınlık Gazetesi’nde Recep Perçin imzasıyla yayımlanan haber…

Uzun yıllar çeşitli uluslararası finans kuruluşlarında görev yapan girişimci Ahmet Kayhan’ın, 2006’da Dubai’de ortaklarıyla kurduğu REIDIN, gayrimenkul sektörüne ilişkin verileri toplayıp, analiz edip kullanıcılara sunuyor.
Türkiye’de GYODER, İNDER ve KONUTDER gibi gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşları ile işbirliği yapan REIDIN, her ay düzenli olarak çeşitli bankaların da sponsor desteğiyle sektöre ilişkin “Yeni Konut Fiyat Endeksi” başta olmak üzere birçok veriyi yayınlıyor.

Türkiye’de internet siteleri üzerinden yürütülen gayrimenkul pazarının eksikliklerini gören Kayhan, REIDIN’den sonra Zingat’ı kurmaya karar vermiş. Biz de gayrimenkul sektörünü dijitalleştiren projeler geliştiren Zingat CEO’su Ahmet Kayhan ile sektöre ilişkin bir sohbet gerçekleştirdik.

 

Boşananlara da bakmalı
Çevresindeki kişilerden gelen “Nereden ev alalım?, Kiralar ne zaman düşecek?, Ev almak için en uygun tarih ne zaman?, Bu ev bu fiyat eder mi?” gibi sorular karşısında gayrimenkul sektöründe ciddi bir boşluğun olduğunu fark eden Ahmet Kayhan, Zingat’ı kurmaya karar verdiğini söyledi. Kayhan’ın verdiği bilgilere göre, Zingat ilk bakışta hepimizin bildiği satılık, kiralık ev ilanlarının yer aldığı sitelere benziyor. Ancak bunların ötesinde kullanıcılara bölgeler, şehirler, gayrimenkullerle ilgili ayrıntılı raporlamalar yapıyor. Örneğin; işiniz, sosyalleşme alanınız, evinizi sisteme girdiğinizde size uygun bir mesken belirliyor.

Gayrimenkul sektörüne ilişkin değerlendirmelerini sorduğumuz Ahmet Kayhan, resmi verilere göre her yıl ortalama 600 bin çiftin evlendiği ama aynı zamanda 130 bin çiftin de boşandığına dikkat çekerek, konut talebinin arttığını ifade etti. Sektörde balon olup olmadığını anlamak için uluslararası bir hesaplama yöntemine göre, orada yaşayan kişilerin gelirleri üzerinden gayrimenkul değerinin oranını esas alan hesaplama yönteminin kullanılmasının doğru olacağını anlatan Kayhan, genel itibarıyla bakıldığında sektörde balon olmadığını ancak semt semt fiyat balonlarının oluştuğunu kaydetti.

 

Emlakçı enflasyonu var

Şirketin yüzde 51’ine Doğuş Grubu’nun ortak olduğunu belirten Kayhan, işe 100 emlak ofisi ile başladıklarını, 18 bin kullanıcıya ve 300 bine yakın ilana ulaştıklarını söyledi. Birçok emlak sitesinde kalitesiz fotoğraflar, yanlış bilgiler yer aldığını ifade eden Kayhan, Zingat ile bu bilgi kirliliğini kaldırdıklarını öne sürdü.

Bireysel ilan kabul etmediklerini anlatan Kayhan, “Ayda 6 miyon ziyaretçi alıyoruz. Emlak ofisleriyle çalışıyoruz. Türkiye’de vergi levhası olan 40 bin emlakçı var. Emlak işi yapan bunun birkaç katı. Köşedeki emlakçı diye bir gerçek var. Bu işle geçimini sağlayan gerçek emlakçı sayısı 30 bin civarında. Sektörü kayıt altına almış oluyoruz” dedi.

 

Kaynak: Aydınlık Gazetesi

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/konut-balonu-yerel-duzeyde/