İstanbul gayrimenkulde hangi şehirlerle yarışıyor?

Urban Land Institute (ULI) ve Price waterhouse Coopers (PwC) tarafından hazırlanan “Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2016 Raporu” nun dikkat çeken sonuçlarından biri de yatırımcıların artık ülkelerden ziyade şehirlere odaklanmasıydı… Bu doğrultuda “Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2016 Raporu”nda Avrupa’daki en iyi gayrimenkul pazarı olan şehirler de belirlendi. İstanbul ise mevcut emlak yatırımları bakımından en iyi 20 Avrupa şehri listesinde 14’ncü sırada, gelişme öngörüleri bakımından ise 7’nci sırada yer aldı. İşte “Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2016 Raporu”na göre 2016 yılında Avrupa’da gayrimenkul yatırımı yapılabilecek 5 şehir…

 


Berlin – Almanya

•Yaratıcı kesim ve teknoloji şirketlerinin Berlin’e akın etmesi, şehrin bugüne kadar gördüğü en güçlü ofis kiralama/satın alma dalgasını da kuvvetlendirdi. 

Genç, uluslararası ve çeşitlilik içeren çalışan tabanı ve düşük yaşam maliyeti de şehrin ilerlemesinde başı çekti. 

 


Hamburg – Almanya

•Yıl içinde, 2015’in üçüncü çeyreğine kadar yapılan ve yarısından fazlası yabancı alıcılardan gelen 5 milyar euro’yu aşkın yatırımıyla Hamburg, Avrupa’nın en aktif altıncı pazarı oldu.

•Hamburg’da boş ofislerin oranı tarihi dip seviyelerinde seyrederken, inşaatların 2016’da artması ve yaratılacak 127.000 metrekare yeni ofis alanının mevcut sınırlı arzı rahatlatması bekleniyor.

 

Dublin – İrlanda

•Dublin’deki ofislerde kira pazarında büyüme görülmesi beklenirken, artan ofis alanı talebinin gelecek birkaç yıl boyunca karşılanması ise pek muhtemel görünmüyor.

•Şehirde perakende sektöründeki toparlanma henüz başlarken, şehir perakende varlıkları satın alma peşinde yüksek hacimli sermayenin gelişine tanıklık ediyor.

 

Madrid – İspanya

•2015’in üçüncü çeyreğinde sona eren dört çeyrek boyunca Madrid, Avrupa’daki en aktif beşinci gayrimenkul pazarı olarak 5 milyar euro’nun üzerinde yatırım çekti.

•Ancak şehirdeki artan fiyatlar ve yüzde 4’ün altındaki birincil ofis getirileri 2016’da yatırımcıları caydırabilir.

 

Kopenhag – Danimarka

•Kopenhag boş ofis oranı, kısmen ofisleri konuta dönüştürme faaliyetlerindeki güçlü eğilimden ötürü kontrol altına alındı.

•Her ne kadar getiriler düşüyorsa da (2015’in son çeyreğinde birincil ofislerde yüzde 4,5’tan 4,25’e indi), araştırmaya katılanların çoğu halen Danimarka’yı ofis, kiralama ve konutta cazip bir pazar olarak değerlendiriyor.

•Şehirde yeni bir hafif raylı hat koridorunun geliştirilmesi ile uzun vadede başka fırsatların önünün açılması da muhtemel.

 

 

 

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbul-gayrimenkulde-hangi-sehirlerle-yarisiyor/