Yeni konut projelerinde kaç kişi yaşıyor?

Ev sahibi olmak isteyenler, ilk olarak “yeni ev”lerde arayışa başlıyor. Yeni konut projeleri de ev satın almak isteyenler için birbirinden avantajlı ödeme kampanyaları düzenleyerek, arz-talep dengesini korumayı sürdürüyor.

 

Satışların yüzde 40’ı yeni konut

Emlak ilanları içinde yeni konut projelerine ait satılık sıfır daireler öne çıkıyor olsa da, ikinci el konutların emlak satışında yüzde 60’lık ağırlığa sahip olduğu bir gerçek. Peki yeni projelerin yeni evlerinde kaç kişi yaşıyor? Bu soruya yanıt, Cushman Wakefield Türkiye Araştırma Direktörü Dr. Dilek Pekdemir’den geldi.

 

 

En yüksek getiriyi konut yatırımı sağlıyor

Yapı-Endüstri Merkezi tarafından Viega sponsorluğunda yedincisi düzenlenen Konut Konferansı 2016’da “Konut Sahibi Olmak ya da Ol(a)mamak” başlıklı konferansın konuşmacıları arasında yer alan Cushman Wakefield Türkiye Araştırma Direktörü Dr. Dilek Pekdemir, şunları söyledi:

“1970’lere kıyasla aile yapısı değişti. Ortalama aile üyesi sayısının 5.7’den 3.6’ya düştü. 1970’lerde yılda 70 bin konut üretilirken 2000’lerde 245 bin, 2010’da 400 bin, geçen yıl ise 700 bine yakın konut üretildiğini görüyoruz. Sektörün durumuna dönüşümden ziyade yenileme diyebiliyorum. Bu tam olarak bir kentsel dönüşüm değil. Şu an binaları yıkıp yeniden yapıyoruz. Depremin ardından 2000 sonrası yapı kalitesiyle ilgili standartlar geldi. Konut stokunun sadece yüzde 8’i yani dört aileden birisi, 2000 sonrası üretilen binalarda yaşıyor. Demek ki kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Hiçbir alternatif yatırım ürünü konut kadar getiri sağlamıyor. Bu nedenle konut üretimi artıyor ama satışların yüzde 60’ının ikinci el konutlar olduğunu görüyoruz. Ben ikinci el konutların fiyat artışlarında düzelme olur diye düşünüyorum.”

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/6417-2/

Fransız balkonu nedir?

Paris’teki geleneksel bina anlayışında sık sık kullanıldığı için bu ismi alan Fransız balkonuna ülkemizde de rastlanıyor. Peki, Fransız balkonu nedir?

 

 

Dar ama şık
• Özellikle İstanbul’un Cihangir, Beyoğlu, Karaköy, Balat gibi eski semtlerindeki binalarda rastlanan Fransız balkonu, son yıllarda yeni inşa edilen projelerde de karşımıza çıkıyor.
• Fransız balkonu, balkon kapısı açıldıktan sonra bir adımlık mesafe kadar dışarıya çıkması olan, önü korkuluklu bölüm olarak tanımlanıyor.
• En fazla bir sandalyeye, nadiren de küçük bir masaya izin veren Fransız balkonları, dar ölçülerine rağmen çiçeklerle bezenen şık görünümleriyle de beğeni topluyor.

fr.balkon.2

 

Güvenli balkon nasıl olur?
Yeni deprem yönetmeliğinde, güvenli balkonlar için şu madde ile açıklama yapılıyor:

“Konsol şeklindeki balkonlar, kornişler ve çatı saçakları yalnızca kat döşemelerinin uzantısı olarak yapılacak ve serbest konsol uzunluğu 1.5 metreden çok olmayacaktır. Konsol şeklindeki merpenlerin konsol uzunluğu ise en çok 1.0 metre olacaktır. Bu madde kerpiç duvarlı binalar için geçerli değildir.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/fransiz-balkonu-nedir/