Yeni konut projelerinde kaç kişi yaşıyor?

Ev sahibi olmak isteyenler, ilk olarak “yeni ev”lerde arayışa başlıyor. Yeni konut projeleri de ev satın almak isteyenler için birbirinden avantajlı ödeme kampanyaları düzenleyerek, arz-talep dengesini korumayı sürdürüyor.

 

Satışların yüzde 40’ı yeni konut

Emlak ilanları içinde yeni konut projelerine ait satılık sıfır daireler öne çıkıyor olsa da, ikinci el konutların emlak satışında yüzde 60’lık ağırlığa sahip olduğu bir gerçek. Peki yeni projelerin yeni evlerinde kaç kişi yaşıyor? Bu soruya yanıt, Cushman Wakefield Türkiye Araştırma Direktörü Dr. Dilek Pekdemir’den geldi.

 

 

En yüksek getiriyi konut yatırımı sağlıyor

Yapı-Endüstri Merkezi tarafından Viega sponsorluğunda yedincisi düzenlenen Konut Konferansı 2016’da “Konut Sahibi Olmak ya da Ol(a)mamak” başlıklı konferansın konuşmacıları arasında yer alan Cushman Wakefield Türkiye Araştırma Direktörü Dr. Dilek Pekdemir, şunları söyledi:

“1970’lere kıyasla aile yapısı değişti. Ortalama aile üyesi sayısının 5.7’den 3.6’ya düştü. 1970’lerde yılda 70 bin konut üretilirken 2000’lerde 245 bin, 2010’da 400 bin, geçen yıl ise 700 bine yakın konut üretildiğini görüyoruz. Sektörün durumuna dönüşümden ziyade yenileme diyebiliyorum. Bu tam olarak bir kentsel dönüşüm değil. Şu an binaları yıkıp yeniden yapıyoruz. Depremin ardından 2000 sonrası yapı kalitesiyle ilgili standartlar geldi. Konut stokunun sadece yüzde 8’i yani dört aileden birisi, 2000 sonrası üretilen binalarda yaşıyor. Demek ki kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Hiçbir alternatif yatırım ürünü konut kadar getiri sağlamıyor. Bu nedenle konut üretimi artıyor ama satışların yüzde 60’ının ikinci el konutlar olduğunu görüyoruz. Ben ikinci el konutların fiyat artışlarında düzelme olur diye düşünüyorum.”

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/6417-2/

2017’de konut fiyatları artar mı, azalır mı?

Türkiye’de konut satışları Kasım’da geçen yıla göre yüzde 25,1 arttı. Ekim ayına göre artış yüzde 1,8 oldu. Konut satışlarında ve fiyatlarında artış sürer mi? Konut fiyatları 2017’de nasıl bir seyir izleyecek?

Tüm bu soruların yanıtlarını, NTV ekranlarında Gökay Otyam’ın canlı yayın konuğu olan REIDIN CEO’su Ahmet Kayhan yanıtladı.

 

Faizlerdeki 1 puanlık düşüşün konut satışlarına etkisi yüzde 10

Konut verilerine bakıldığında, konut satışlarında kasım ayında yüzde 25’lik bir artış var. Beklentinin üzerinde bir artış mı? Geçen aya göre de yüzde 1,8’lik bir artış var. Nedenlerine geldiğimizde, faizler ve kampanyalar mı?

Birinci neden kampanyalar. İkincisi, mevsimsellik bir etkisi… Yılın son çeyreği, her zaman vergi vs. gibi nedenlerden dolayı gayrimenkul aktivitesinin ciddi arttığı bir dönem olur ve kasım ayı da, ekim-kasım-aralık aylarını kapsayan bu dönemin tam merkezindedir. Eylüldeki kampanyaların özellikle ağustosta Emlak Konut özelinde yapılan büyük indirimler ve destek satışlarının etkisinin kasımda gerçekleşerek kayda geçtiğini görüyoruz. Bunların hepsi toplandığında, kasım ayında ekim ayına göre artış olması çok normal. Geçen seneye göre de toplam satışlar içerisinde yine daha yüksek bir noktada, 496 bin civarındayız. Bu da şunu gösteriyor: REIDIN datasında da sürekli gözlemlediğimiz bir şey gerçek olarak; faizdeki 1 puanlık düşüş satışlarda neredeyse yüzde 10’luk bir etki yaratıyor. Bunu da birebir olarak son üç ayda görme şansımız oldu.

 

Yani 1 puanlık bir faiz düşüşü yüzde 10’luk bir satış yaratarak konut satışını yüzde 10 artırıyor… Önümüzdeki dönem faizlerin ne olacağını bilmiyoruz. Kampanyalar da bitecek. 2017 nasıl bir yıl olacak?

Faiz çok kritik bir nokta. Çünkü maliyetler anlamında baktığımız zaman neredeyse yapılan konut satışlarının yüzde 34’ü konut kredisi üzerinden alınıyor. Daha önemli bir konu var orada; giderek artan ve 2017’de gördüğümüz risklerden bir tanesi bu… İnşaat geliştiriciler 5 seneye kadar bazı projelerde neredeyse yüzde 20’ye yakın “senetle satış” dediğimiz noktaya gelmiş durumda. Kendileri finanse ediyorlar. Faiz artışlarıyla birlikte konut kredili satışın düşeceğini öngörüyoruz. 2017 yılında eğer faiz oranlarındaki yükselme beklediğimiz risk düzeyinde gerçekleşirse, konut satışları 2016’nın altında kalır.

 

 

Konut fiyatında artış sürer mi?

Peki satışların düşmesi fiyatların da düşmesi anlamına geliyor mu?

Türkiye özelinde satış fiyatlarında bir düşme yok. Bölgesel olarak kira fiyatlarında bir düşüş var. Kira fiyatlarında düşüş eğer bir trende dönüşürse, yaklaşık 6-9 ay içerisinde konut fiyatlarını etkilemeye başlar. Kira fiyatlarında düşüşün bir trende dönüşüp dönüşmediğini önümüzdeki 3-4 ayda göreceğiz.

 

Eğer faiz artarsa konut satışları düşecek diyorsunuz…

Bu noktada birinci el ve ikinci el piyasasını ayrı değerlendirmek lazım. Türkiye’de senede 1 milyon konut satılıyor. Bunun 300 bin-400 bin adeti birinci el, 600 bin-700 bin adeti de ikinci el. İkinci el daha hızlı reaksiyon veriyor. Çünkü satmaya hazırsınız. Emlak ilanı vermişsiniz, fiyatların düştüğünü görüyor ve ilan fiyatında düzeltme yaparak reaksiyon gösteriyorsunuz. Ama bu durum birinci el için geçerli değil. Bu şu demek: İnşaat geliştiriciyseniz zaten demiri almış, çimento siparişini vermişsiniz ve enflasyon etkisinden dolayı fiyatları geriye çekme şansınız yok. Ne yapıyorsunuz o zaman? Ödemelerde kolaylık sağlıyor, senetli satışa yöneliyorsunuz.

 

O zaman birinci el konutta fiyat düşmez, ikinci el konutlarda peki?

İkinci el konutları etkiler. Hemen altını çizelim, çok popüler olan bölgelerde, alıcı kitlesi farklı olan lüks gayrimenkulde etkilemez tabii. Diğer yandan arz-talep dengesine baktığımızda görüyoruz ki, Türkiye’de geçen sene 600 bin çift evlenmiş ve toplam konut arzı 300 bin. Dolayısıyla bölgesel anlamda olabilir ama büyük bir alanda bunun kırılacağını düşünmüyoruz.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2017de-konut-fiyatlari-artar-mi-azalir-mi/

Konutta Türk Lirası devrimi!

Dolardaki hızlı yükseliş karşısında, gayrimenkul sektörü Türk Lirası’na sahip çıkmaya devam ediyor. Konutta Türk Lirası devrimi yaşanırken, tüm bu gelişmeler vatandaşların ev almasını kolaylaştırıyor.

Peki dolardaki yükselişe karşı “Dolarını bozdur Türk Lirası’na sahip çık” kampanyasıyla konut fiyatları ve gayrimenkul sektörü arasında nasıl bir gelişme yaşanıyor?

 

Dövizini bozduran ev alıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yastığının altında döviz olan parasını altına, Türk Lirası’na çevirsin; Türk Lirası değer kazansın” çağrısına vatandaşların yanı sıra gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren şirketler de kayıtsız kalmadı.

“Dolarını bozdur, Türk Lirası’na sahip çık” kampanyası tüm ülkede çığ gibi büyürken, konut projelerinde peş peşe açıklanan kampanyalar Türkiye ekonomisine destek vermeye devam ediyor.

Gayrimenkul dünyasının önde gelen isimleri, vatandaşlara “ev almanın tam zamanı” mesajı verirken, bu dönemde dolarlarını Türk Lirası’na çevirenler de birikimlerini en iyi şekilde değerlendirmek için ilk tercihlerini emlak yatırımından yana kullanıyor.

 

Gayrimenkul, her dönemin güvenli limanı

Anadolu’nun farklı şehirlerindeki inşaat firmalarından yüksek yatırımlara imza atan gayrimenkul şirketlerine kadar her geçen gün bir yenisi açıklanan, dövizini bozduranlara sunulan konutta Türk Lirası kampanyaları ev sahibi olmak isteyenler tarafından yakından takip ediliyor. Birikmiş dolarını Türk Lirası’na çevirenler, “güvenli liman” olarak bilinen gayrimenkul alımına yönelmeyi sürdürüyor.

 

Şimdi ev alanlar yüzde 35 daha kazançlı

Bu süreçte, Türk Lirası için en doğru yatırım seçeneğinin konut olduğuna dair ses getiren açıklamalardan biri Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik’ten geldi. KONUTDER Başkanı Çelik, dolardaki yükselişin yeni konut projelerinde maliyeti artıracağına dikkat çekerek, 2017’de emlak fiyatlarının artacağını söyledi ve bu dönemde ev alanların kazançlı çıkacağını belirtti:

“Dolardan yüzde 20 kazanç cepte. Bir de kur artışı kaynaklı maliyet artışı var. 2017’de inşa edilen evler daha maliyetli olacak. Hem yapılacak zam hem de konutun değer artışı söz konusu olacak. Bu da yüzde 15’lik bir fiyat farkı demek. Bu da gösteriyor ki şimdi ev alan yüzde 35 kazanç sağlayacak. Eski maliyetle yapılan evler şu anda avantajlı. Dövizi olan için altın bir fırsat var. Hem dövizden kazanacak hem de hem de konutun değer artışı söz konusu olacak.”

 

 

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas ise, fedakârlık yapmaları gereken bir dönemden geçtiklerini belirterek, “Biliyoruz ki kişilere, kurumlara ve tüm halkımıza düşen bir görev var bu konuda. Biz de Sur Yapı olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için TL’nin değerinin korunması hareketine yönelik bir kampanya hazırladık. Bu kapsamda her 30 bin dolar karşılığı TL peşinat ödemesine mevcut kampanyalarımıza ilave 10 bin TL indirim yapacağız.” şeklinde konuştu.

Ülkenin tüm paydaşları ve gayrimenkul sektörü olarak TL’ye destek kampanyasına güçlü bir şekilde katılmaları gerektiğini vurgulayan Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ise, “Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin çağrılarına güçlü bir şekilde destek verme zamanı. Ülkedeki her sektör, her kurum, her birey kendi şartları çerçevesinde yapabileceklerini en hızlı ve etkin şekilde yapmalıdır. Ege Yapı olarak, bu zamana kadar hayata geçirdiğimiz tüm projelerimizde tüm satışlarımızı TL üzerinden yaptık. Sadece iç piyasaya değil, yabancılara da TL üzerinden satışları gerçekleştirdik. Daha önce açıkladığımız, 3 yıllık projeksiyonda hayata geçireceğimiz 8 projenin satışlarını da TL üzerinden yapacağız. Yaklaşık 2,5 milyar liralık bir yatırım öngörüyoruz. Ayrıca, dolar veya Euro ile ithal edeceğimiz malzeme ihtiyacımızı da minimum düzeyde tutma kararı aldık. Bunlara ek olarak, faiz oranları ile ilgili de üzerimize düşeni yaparak 120 ay vade için yüzde 0,70 oranı koruyor ve 60 ay yüzde 0 faiz kampanyamızı da devam ettiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, sadece Türk yatırımcılara değil yabancılara da konut satışını Türk Lirası üzerinden yapma kararı aldıklarını açıkladı.

Beyttürk İnşaat da tıpkı Fuzul Yapı gibi yabancılara konut satışında da Türk Lirası kullanmaya başlarken, Beyttürk İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, “Türkiye olarak topyekün seferber olduk. Türk Lirası’na sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

Kampanya alışveriş merkezlerinde de yankı buldu. Artaş İnşaat ArenaPark, ArmoniPark ve Kayseri Park AVM’lerinin kiralarını Türk Lirası’na çevirdi.

İstanbul Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Nizamettin Aşa, Bağdat Caddesi ve İstiklal Caddesi için kiralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla birlikte yaşanan değişimi şöyle aktardı: “Büyük markalar bile yüksek döviz kiraları nedeniyle kapısına kilit vururken dövizle kiradan bir adım geri atmayan mal sahipleri, şimdi TL ile kiralamaya döndü.”

Kapalıçarşı Esnafları Derneği, Kapalıçarşı’daki kira sözleşmelerinin ve alışverişlerin Türk Lirası ile yapılabileceğini duyurdu ve “Ülkemizi ekonomik yönden çökertmek isteyen dış güçlere prim vermeyeceğimizi ve bunu büyük bir kararlılıkla sürdüreceğimizi ilan ederiz” beyanında bulundu.

 

 

Bu konut kampanyaları, Türk Lirası’na sahip çıkarak ev sahibi olacakları bekliyor

“Dolarını bozdur, Türk Lirası’na sahip çık” kampanyasında pek çok şirket yüzde 20’leri bulan indirimlerle ev sahibi olmayı kolaylaştırmaya başladı. İşte Cumhurbaşkanının çağrısıyla birlikte harekete geçen şirketlerin konut kampanyalarından bazıları…

TL’ye destek olmak için “Dolarını boz, indirimi kap” kampanyası başlatan Sur Yapı, dolar bozdurarak peşinatını ödeyen müşterilerine indirim yapıyor ve bozdurulan her 30 bin dolar karşılığında 10 bin liralık indirim fırsatı sunuyor. Sur Yapı’nın kampanyası şu projelerde geçerli: Gölbahçe Evleri, İlkbahar, Lavender, Bahçeyaka, Şehir Konakları, Axis İstanbul, Mirage Rezidans ve Marka Rezidans.

Ege Yapı ise, Türk lirasının değer kazanması adına başlatılan kampanyaya desteğini, gelecek üç yıl boyunca tüm satışlarını TL üzerinden yapacağını duyurarak gösterdi. Ege Yapı, Batışehir projesinde devam eden fırsat kampanyasında tüm ünitelerin satışlarını TL üzerinden gerçekleştiriyor.

İstanbul’un değeri artan ilçelerinden Beylikdüzü’nde yer alan ve Huzurlu İnşaat imzasını taşıyan Huzurlu Marmara projesinde 10 bin dolar bozduranlar için yüzde 10 indirim kampanyası geçerli.

 

 

Dolar ve Euro fiyat endeksleri: Mayıs-Ekim 2016

Türkiye ekonomisinin lokomotif güçlerinin başında gelen gayrimenkul sektörü, 15 Temmuz sonrası süreçte de dolardaki hareketlenmeye karşın düzenlediği kampanyalarla hızlı aksiyon almasıyla ön plana çıkmıştı.

2016 yılının Mayıs-Ekim aylarını kapsayan dönemde Türkiye geneli REIDIN satış endeksi, Amerikan doları ve Euro fiyat endeksleri şöyle gerçekleşti:

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/konutta-turk-lirasi-devrimi/

2016’da konut satışı 1 milyonu aştı!

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, 2016 yılında gerçekleştirilen konut satışı rakamlarını açıkladı. Bir yıl boyunca tapuda konut ve arsa satışı ile ilgili kaç işlem yapıldı? En yüksek konut satışı hangi şehirlerde oldu?

 

 

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ait 2016 yılı konut ve arsa satışları ile ilgili açıklanan veriler şöyle sıralandı:

2016 yılı verilerine göre, bir yılda 1 milyon 149 bin 122 konut satıldı.

2016’da tapuda yapılan işlem sayısı toplamda 6 milyon 701 bin 642’yi buldu.

Konut ve arsa alım, satış işlemlerinin toplam mali karşılığı ise 714 milyar 475 milyon 57 bin 976 TL olarak gerçekleşti.

 

2016 konut satış rakamları

Türkiye genelinde bu yıl en fazla konut satışı yapılan şehirler sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa oldu.

2016 yılında en az konut satışı ise Tunceli (915), Bayburt (601), Ardahan (544), Şırnak (307) ve Hakkari (98) şehirlerinde oldu.

Konut satışının en az olduğu şehirlerde 714 milyar liralık “alım ve satım” yapıldı.

 

2016 arsa satış rakamları

2016 yılında 401 bin 770 arsa satışı yapılırken, konut satışı yapılan işlem sayısı ise 1 milyon 149 bin 122 oldu.

Türkiye genelinde en çok arsa satışı yapılan 5 şehir sırasıyla İstanbul, Ankara, Antalya, Konya ve İzmir olarak açıklandı.

2016 yılında en az arsa satışının gerçekleştiği şehirler ise Bayburt (544), Hakkari (536), Bartın (478), Rize (369) ve Artvin (323) oldu.

Tapuda 2016’da gerçekleştirilen konut ve arsaların alım, satış işlemlerinin toplam mali karşılığı 714 milyar 475 milyon 57 bin 976 lira olarak gerçekleşti.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2016da-konut-satisi-1-milyonu-asti/

Fek yazısı nedir, nasıl alınır?

Evini konut kredisi kullanarak alanların merak ettiği konulardan biri de “fek yazısı”… Fek yazısı nedir, nasıl alınır?

 

Konut kredi ödemesi tamamlandığında…
Konut kredisiyle alınan konutun tüm borçlarının ödenmesinin ardından banka tarafından hazırlanan resmi belgeye “fek yazısı” deniyor. Fek yazısında banka kredisi ödemesi tamamlanan kişiye ait konutun ipoteğinin kaldırıldığına dair bilgiler yer alıyor.

 

 

Noter onayı gerekiyor
Fek yazısı almak için bankaya dilekçe verilmesi gerekiyor. Sonrasında yapılması gerekenler ise bankadan alınan fek yazısının noterde onaylatılması ve en geç bir yıl içerisinde Tapu Sicil Müdürlüğü’nde sicile işletilmesi…
Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gerçekleştirilen “ipoteğin fek edilmesi” işlemi, konut kredisiyle alınan konutun üzerindeki ipoteğin resmi olarak tapudan kaldırılması anlamına geliyor.

 

 

Fek yazısı almak için ne gerekiyor?
Fek yazısı, evini konut kredisi kullanarak alan kişilerin tüm borçlarını tamamlamasının ardından bankalardan alınıyor.
Bankalar tarafından verilen ve konutun üzerindeki ipoteğin kaldırıldığını belgeleyen fek yazısının alınabilmesi için bazı belgelerin hazır edilmesi gerekiyor. İşte fek yazısı için istenen belgeler:

feknedir

• İpotek edilecek taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numaralarını gösteren belge… Belge olmadığında malikin sözlü beyanı da geçerli oluyor.

• Yetkili temsilcinin veya alacaklı ile borçlunun fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaportu veya avukat kimliği, gerçek kişiler için T.C. kimlik numarası, tüzel kişiler içinse vergi numarası gerekiyor.

• Son altı ay içinde çekilmesi şartıyla 6×4 cm ebatında vesikalık fotoğraf. Fotoğraf adetleri alacaklı için iki, borçlu için bir oluyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/fek-yazisi-nedir-nasil-alinir/