81 şehir için “şehircilik anayasası” geliyor

Şehircilik anayasası nedir? Türkiye’nin dört bir yanındaki şehirler için yeni şehirleşme vizyonu nasıl olacak? Kentsel dönüşüm ile ilgili konuların da tartışılacağı ve şehirleşme vizyonunun ortaya çıkarılacağı Şehircilik Şurası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı liderliğinde toplanıyor.

 

Şehircilikle ilgili çözüm arayışları değerlendirilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Şehircilik Şurası Yönlendirme Kurulu Başkanı Refik Tuzcuoğlu, üç ay sürecek olan şurada 81 şehir ile ilgili şehircilikte yapılacakların anayasasının çıkarılacağını açıkladı.

 

 

Şehircilik Şurası’nın amacı, Türkiye’nin yeni şehirleşme vizyonunun gelişen ve değişen koşullar çerçevesinde katılımcı bir şekilde belirlenmesi olacak. İlk kez düzenlenecek Şehircilik Şurası’nda öncelikle şehircilikteki en temel sorunlar masaya yatırılacak ve çözüm arayışları değerlendirilecek.

 

81 şehir için kentsel dönüşüm

Şehirciliğin önemine vurgu yapan Şehircilik Şurası Yönlendirme Kurulu Başkanı Refik Tuzcuoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Şehircilik noktasında da yapmaya çalıştığımız şey aslında bakış açılarını bir kez daha değerlendirmek. Neredeyiz? Nereye doğru gidiyoruz? Ne yapmamız gerekir? Aslında bir anlamda bunun yeniden ayarının yapılması, amacımız bu.” diye konuştu. Tuzcuoğlu, üç ay sürecek şurada, “Şehirlerimizde Kimlik, Planlama ve Tasarım”, “Kentsel Dönüşüm, “Şehirleşme, Göç ve Uyum” ile “Şehirleşmenin Yeni Vizyonunda Yerel Yönetimlerin Rolü” başlıkları altında 4 komisyonun çalışacağını aktardı ve ağırlık kazanacak konuların başında kentsel dönüşümün geleceğine dikkat çekti.

 

 

“Şuradan 81 ille alakalı ne yapılacağının anayasası ortaya çıkacak. Her bir ilde ne yapacağımızla ilgili bir araştırma değil ama her bir ilde hangi kriterleri uygulayarak şehircilikte yol alabiliriz, bu değerlendirilecek.” diyen Tuzcuoğlu, kentsel dönüşümle ilgili ise şunları söyledi:

“1990’lı yıllara kadar gelen şehircilik seyri gecekondu, çarpık yapılaşma ve sağlıksız konutlardan oluştu. Dolayısıyla bunun yenilenmesi gerekiyor. Bunu yaparken hangi usul ve esaslara göre yapacağız? Orada diyoruz ki, biz kentsel dönüşümle şehirlerimizi modernize ederken aynı zamanda yerel bir bakış açısı, yerel bir mimari, bu toprakların taşımış olduğu ruh da bu yapıya yansısın istiyoruz. Bu zor bir iş, tabiri caizse yeni bir içtihat şehircilik noktasında.”

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/81-sehir-icin-sehircilik-anayasasi-geliyor/